QUÈ ÉS LA AE. BARONIA D'ESCORNALBOU?

** Breu història de la Baronia d'Escornalbou.
** l'Associació Esportiva Baronia d'Escornalbou

HISTÒRIA
La BARONIA D'ESCORNALBOU s'origina al 1162 quan les tropes del rei Alfons I conquesten Escornalbou als sarraïns. Donen terres als agustins amb la condició d'aixecar un temple dedicat a Sant Miquel. Aquestes terres contenen els pobles de Pradell de la Teixeta, La Torre de Fontaubella, Colldejou, l'Argentera, Vilanova d'Escornalbou, Duesaigües i Riudecanyes, a mes de diferents llocs habitats com Mas Damià, Mas Munté, Vilamanya, La Trilla, Mas de la Palomera, l'Arbocet i algún mes.
De tot en s'en pot trobar documentació escrita per Eduard Toda i Salvador de Brocà.
Tots els pobles tenen la seva història escrita al llarg d'aquests anys i els anteriors, no oblidem que s'han trobat restes paleolítiques documentades per Salvador Vilasecai actualment per algun habitant de Riudecanyes.

Actualment encara persisteix el concepte BARONIA entre els pobles i s'intenta potenciar-ho als efectes d'atraure turisme a una zona privilegiada en molts aspectes.
La Baronia es troba al centre de la provincia de Tarragona i a cavall de dues comarques, el Priorat a la que pertanyen Pradell i La Torre i el Baix Camp a la que pertanyen la resta de poblacions. Aquesta situació la converteix en un lloc perfecte per gaudir familiarment de la muntanya, no molt exigent per que no te grans alçades i els seus camins son fàcils de caminar i es molt a la vora del mar.
Es pot gaudir de bonics llocs en plena muntanya durant tot un matí i anar a refrescar-se al mar desprès de dinar en questió de 15 minuts.
I tots els pobles conserven encara el sabor a pagés que els fa agradables de caminar mentre veiem cases amb dovelles, productes tìpics, carrers empedrats i la calma.
Caminar per les nostres contrades i gaudir del seu paissatge calmarà, de ben segur, la set de la vostra mirada i asserenarà el vostre esperit.

L'ASSOCIACIO
L'ASSOCIACIÓ ESPORTIVA BARONIA D'ESCORNALBOU, neix pel desig i necessitat d'un col·lectiu de persones residents en aquets pobles d'ajuntar-se i compartir el seu amor per la muntanya i, sobretot, per les seves muntanyes.
L'ASSOCIACIÓ es funda el 12 de març de 2010 i comença a organitzar caminades mensuals on es troben tant els socis com persones amigues.
L'Associació ha complert tots els tràmits i ha estat inscrita amb el nombre 14903 al Consell Català de l'Esport i, posteriorment, s'ha afiliat a l Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. D'aquesta manera dòna cobertura legal a tots elss eus socis i esdeveniments i pot emetre llicències federatives.
L'ASSOCIACIÓ te com a finalitat la promoció dels espais naturals de la BARONIA D'ESCORNALBOU, conservar camins i senders, recuperar-los i documentar-los. En aquest sentit es va fer la neteja del camí a la Font dels Ermitans, es va recuperar un tros perdut del camí de Duesaigües a Pradell, s'ha recuperat un tros del camí de Pradell a La Torre i d'altres actuacions.
L'ASSOCIACIO també promou activitats obertes al `públic en general con son la NOCTURNA DE LA BARONIA que al 2011 va cel·lebrar la tercera edició (en podeu veure mes detalls a la pàgina corresponent). La MARATO DE LA BARONIA, primera edició al 2011. CURSA DE RIUDECANYES, primera edició 2011
Us convidem a fer-vos'en socis anant a la pàgina corresponent i emplenant el formulari.


PASSEU-VOS-HO BÉ